BLOED EN BLOEDSAMENSTELLING

Wat gebeurt er als je te weinig rode bloedcellen hebt?

Rode bloedcellen geven je kracht en energie. Om het te meten of je voldoende rode bloedcellen hebt, wordt er bloed bij je afgenomen. Er wordt dan voornamelijk naar de hemoglobine in je bloed gekeken. Hemoglobine maakt je bloed rood. Als je te weinig hemoglobine in de rode bloedcellen hebt, voel je je slap en futloos. Je bent dan gauw moe. Je hebt dan bloedarmoede.

Wat gebeurt er als je te weinig bloedplaatjes hebt?

Als je te weinig bloedplaatjes hebt, duurt het veel langer voordat het bloed stolt. Ook kun je makkelijk blauwe plekken krijgen of zomaar een bloedneus.

Wie maken al de bloedcellen in je lichaam?

De bloedcellen in je lichaam worden gemaakt door het beenmerg. Beenmerg zit binnenin je platte botten, zoals heupen en borstbeen.

Iedere dag maakt je lichaam 400 miljard (!) nieuwe bloedcellen.

‚Äč

Wat kan je laten zien?

Bij een slager kun je een doorgezaagde platte bot halen van een rund. Daar zie je het beenmerg in zitten.

Hoe komt het dat je te weinig bloedcellen hebt?

Er zijn verschillende redenen waarom je te weinig bloedcellen kunt hebben. Je kan te weinig bloedcellen hebben als je lichaam niet genoeg nieuwe bloedcellen maakt. Bij andere mensen breekt het lichaam de bloedcellen te snel af. Zo snel, dat het lichaam niet genoeg tijd heeft om weer nieuwe aan te maken. Het kan ook gebeuren dat je door een ongeluk veel bloed bent verloren en daarom te weinig bloedcellen hebt. Ook kun je tijdens een operatie veel bloed verliezen.

Welke bloedgroepen zijn er?

Het bloed van ieder mens is anders. Het bestaat wel bij iedereen uit cellen en vloeistoffen, maar op die bloedcellen zitten weer verschillende kenmerken. Die kenmerken zitten op de rode bloedcellen en noemen we bloedgroepen. Je hebt je bloedgroep van je beide ouders meegekregen. Je kan bloedgroep A, bloedgroep B, bloedgroep AB of bloedgroep 0 (nul) hebben. Bij een bloedtransfusie krijg je bloed dat bij je past. Bloedgroep A bijvoorbeeld, kan niet vermengd worden met bloedgroep B. Het bloed wordt dan afgebroken in je lichaam.

Schuiven naar boven