BLOED EN BLOEDSAMENSTELLING

Wat is bloed?

Bloed is een dikke rode vloeistof. In die vloeistof zitten rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en belangrijke voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft. Die vloeistof noemen we plasma en dat is nodig om het bloed te laten stromen.

Waarvoor dient bloed?

Zonder bloed in je lichaam kun je niet leven. Bloed is het enige orgaan dat zich vrij door het lichaam kan bewegen. Bloed is erg belangrijk voor verschillende functies in je lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ingeademde zuurstof in je lichaam naar alle weefsels in je lichaam gaat. Het verplaatst ook weer het koolzuurgas naar buiten.

Bloed vervoert niet alleen zuurstof vanuit de longen. Het vervoert belangrijke voedingsstoffen vanuit het spijsverteringsstelsel naar andere delen van je lichaam. Ook brengt het bloed afvalproducten naar organen zoals de nieren en longen die ze uitstoten. Het bloed zorgt voor communicatie tussen alle organen onderling door middel van hormonen. Het regelt je lichaamstemperatuur door de warmte van het midden van je lichaam naar je huid te vervoeren, zodat het door de huid kan verdwijnen. En als laatste vervoert je bloed antilichamen en witte bloedcellen naar delen van het lichaam waar ze nodig zijn om een infectie te bestrijden.

Het bloed doet dus eigenlijk veel meer dan de meeste mensen denken.

Waarom is bloed rood?

Je bloed is rood door de hemoglobine, een ijzerhoudende stof in de rode bloedcellen.

Omdat de meeste bloedcellen rood zijn, is je bloed ook rood.

Wat kan je laten zien?

Neem rode limonadesiroop mee, een kan water en een glas. Doe een beetje rode limonadesiroop in een glas. Dat zijn de rode bloedlichaampjes, doe er water bij en vertel dat het toch rood blijft, net zoals in het bloed.

Schuiven naar boven