Kan een donor dat bloed wel missen?

Een gezonde donor kan dit bloed gemakkelijk missen want na een dag is het bloedplasma weer aangevuld en na een paar weken zijn alle rode bloedcellen weer terug. Een volwassen mens heeft 5 tot 6 liter bloed. Iedere dag maakt je lichaam wel 400 miljard (!!) nieuwe bloedcellen aan. Een donor kan die halve liter dus gemakkelijk missen, want het is maar 10% van al het bloed.

Wat gebeurt er met het bloed als het afgenomen is?

Het bloed krijgt een barcode op de bloedzak, zodat Sanquin altijd weet van welke donor het bloed afkomt.

Wat kan je laten zien?

Een foto van bloedzakken met een barcode. Je kunt deze foto downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.

Het bloed wordt eerst in het laboratorium onderzocht op 5 bloedoverdraagbare infectieziektes. Dat zijn ziektes die je via bloed van een ander kunt krijgen.

Het bloed wordt gesplitst in 3 onderdelen. Daarvoor heeft Sanquin een scheidingsapparaat. Het scheidingsapparaat werkt als een centrifuge. Hierdoor ontstaan er drie lagen in het bloed:

1. Bovenin zit het bloedplasma

2. De tussenlaag noemen we de buffycoat. Hierin zitten bloedplaatjes en witte bloedcellen.

3. De rode bloedcellen zitten onderin. Omdat de rode bloedcellen het zwaarst zijn zakken ze naar de bodem.

De rode bloedcellen worden eruit gehaald, deze kunnen in de koelkast ruim een maand bewaard blijven. Ook wordt het bloedplasma eruit gehaald, ingevroren en bij 25 graden onder 0 is het nog 2 jaar goed. De bloedplaatjes voor de bloedstolling worden er ook uit gehaald, die is maar 5 dagen houdbaar.

Wat kan je laten zien?

Een fimpje over centrifugeren van afgenomen bloed. Je kunt dit filmpje downloaden en meenemen op een geheugenstick, maar je moet er zelf wel een verhaaltje bij houden.

Hoeveel donors zijn er in Nederland?

In Nederland zijn ongeveer 400.000 donors, dat zijn gezonde mannen en vrouwen die een paar keer per jaar een halve liter bloed geven. Ze krijgen hiervoor niet betaald.

Schuiven naar boven